Om Musikteatern

Musikteatern grundades i Karlstad 1998, och här har de fortfarande sitt säte. Redan från början var målet att ge besökare och publik upplevelser utöver det vanliga, och musikteatern har en stark tradition av att ge verk som berör sin publik mer än bara på ytan.

Med risk för att låta skrytsamma så kan man nog kalla Musikteatern privilegierade, på flera sätt: Dels har Musikteatern kanske världens bästa personalgrupp, som består av såväl rutinerade proffs med många år på nacken som nykläckta talanger som prövar vingarna för första gången.

Dels bedriver Musikteatern verksamheten i en mycket attraktiv region med ett väldigt pulserande och vitalt kulturliv i övrigt. Detta gör mycket för inspirationen, men även när Musikteatern skall rekrytera folk till vissa föreställningar, eller genomföra andra typer av samarbeten.

Att Värmlandsregionens kulturliv är så pass livskraftigt gör också att konkurrensen är stenhård, något som är något som sporrar Musikteatern till topproduktioner och att erbjuda minnesvärda föreställningar.

Att Musikteatern verkar i en attraktiv region gör också att de kan engagera gästartister av internationell kaliber. Flera av Musikteaterns tidigare medarbetare har kunnat göra vidare karriär i Sverige och utomlands, vilket man kan se som ett kvitto på Musikteaterns förmåga att låta personalen utveckla det de är bäst på.

Musikteatern har Sveriges kanske bästa lokaler och verkstäder där alla tekniker, sömmerskor och all övrig personal ges möjlighet att bidra med den yrkeskunskap som finns i huset. Musikteatern håller till i intima teaterlokaler, där närheten till scenen starkt bidrar till publikens upplevelser.

Personalen är Musikteaterns styrka

Musikteatern har många fina solister och en utmärkt orkester i ständig utveckling. Allt som allt är det 12 anställda, men vid större produktioner brukar det även göras tillfälliga rekryteringar. Detta innebär att en ofta rätt betydande del av teamen utgörs av frilansande musiker och skådespelare på ackord.

På så sätt täcker Musikteatern upp och kan göra det som behövs, samtidigt som det tillkommer nya intryck utifrån, och kanske nya perspektiv på saker och ting. Inte sällan händer det också att Musikteatern , när behovet för expertis dyker upp, kan rekrytera någon med speciella talanger, t.ex. kunskap i att spela ovanliga instrument.

Musikteaterns skådisar, musiker, sångare, scenarbetare och administrativa personal utgörs av en salig blandning av människor från hela världen, i alla åldrar och med varierande bakgrund. Den gemensamma nämnaren är kärleken till konsten.

Musikteatern tror att mångfald är något väldigt gynnsamt och strävar därför efter en jämn könsfördelning. I personalstyrkan finns såväl professionella yrkesutövare som ideella förmågor. Oavsett bakgrund så gör de anställa på Musikteatern en jätteviktig insats och är – alla på sitt eget, speciella sätt – ovärderliga för teaterns verksamhet.

Musikteaterns vänner

En av Musikteaterns närmaste samarbetspartners är den ideella föreningen Musikteaterns vänner. Dessa hjältar hugger in och hjälper till på olika sätt, när det behövs. Ofta är de testpublik eller med i marknadsföringen, men ibland händer det att föreningens medlemmar deltar i vissa produktioner, bland annat som statister.

Visst arbete bakom scenen förekommer också. Musikteaterns vänner gör även ett ovärderligt arbete när de hjälper till att sprida ordet om Musikteaterns föreställningar i sociala medier och i medlemmarnas sociala kretsar. Då föreningen drivs i helt egen regi kan Musikteatern dessvärre inte svara på frågor om medlemskap och liknande. För sådana frågor hänvisar vi alltid till Musikteaterns vänners kontaktpersoner.

2 kommentarer / Lägg till din kommentar nedan

  1. Stor eloge till alla som engagerar sig i musikteatrar över hela landet. Musik är en stor källa till glädje och upprymdhet för folk i alla åldrar!!

  2. Musikteatern i Karlstad låter jättebra! Jag gillar hur de kombinerar gamla proffs med nya talanger. Det verkar som en bra plats för musik och teater. Jag skulle gärna vilja se en föreställning där. Och kul att de har en vänförening som hjälper till!👏🎶🎭

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *